19 Ağustos 2012

Avantasia - The Metal Opera-1 (2001)

Grubun (daha doğrusu Metal Opera projesinin) kurucusu Tobias Sammet ilk aldığı gerçek metal albümü Keeper 2 (bkz.Helloween) den çok etkilenmiş olacak ki yaklaşık 15 sene sonra kendi müzik bilgisini de katarak bir benzerini yapmış. Kendisi aynı zamanda Edguy grubunun vokalisti.

Yaptığı bu Metal Opera projesinin içinde Kai Hansen (eski Helloweenci, Gamma Ray), Henjo Ricther (Gamma Ray), Rob Rock (Warrior), Andre Matos (Angra), Markus Grosskopf (Helloween) gibi isimlerde yer almış.

Albümün çeşitli yerlerdeki yorumlarında bir çok grubun (Iron Maiden,Yngwie,Queensryche,Rainbow..) tarzını yansıttığı yazılsa da bence çoğu parçada müzik olarak Helloween çok fazla etkilemiş Tobiası. Çünkü albümün parça seçimine bakıldığında bile Helloween gibi kısa bir intro "Prelude" ile albümü açıp uzun bir parça "The Tower" ile bitiriyor. 4 tanesi 2 dakikanın altında, 5 tanesi 6 dakikanın üzerinde olmak üzere toplam 13 parça var. Albümün sözlerinde çok fazla geçmişten, özellikle ortaçağdan bahsediliyor yani bayağı epic tarzda. Bence sözleri bir yana bırakıp müzik olarak değerlendirmek lazım albümü.

Parçalara gelince introdan sonraki "Reach Out For The Light" ve "Breaking Away" sanki Helloween parçaları, seneler sonra Keeper albümünün benzerine ister istemez seviniyor insan, en azından hala power metal düşüncesinin olması güzel.

"Serpents In Paradise" Iron Maiden tarzında açılıyor ve bazı yerleri diğer parçalarda da rastladığımız Bruce tarzında vokallere sahne oluyor. "Farewell", "The Glory Of Rome" ve " Avantasia" uzun ve albümün konseptini yansıtan lokomotif parçalar.

promo

"Inside" kısa ve vokale dayalı yavaş bir parça. Sona doğru geldikçe sanki vokal Queensryche'e doğru kayıyor, çok enteresan vokaldeki başlangıç ve sonda ciddi farklılık var. Koro şeklinde açılan "Sign Of The Cross" aynı "Inside" gibi vokalde çeşitlilikler yaşıyor ama çok daha fazla, bazen solo bazen koro halinde yorumlanıyor ve vokalist bol bol değişiyor. Adam projeye 10 civarında vokalist çağırmış olacak o kadar! Son parça "The Tower" yaklaşık 10 dakika.

Albüm 2001 yılında 2 hafta Almanya'da ilk 40 arasındaydı. 2002 yılında bu projenin ikinci kısımı da piyasaya sunuldu. Eğer elde edebilirsem muhakkak o albümü de yorumlayacağım.

Albüm gerçek müziği dinleyebileceğiniz 2001'in en iyi albümlerinden, bulduğunuzda hiç kaçırmayın ve arşivinize atın.

promo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder