19 Ağustos 2012

Metallica - Ride The Lightning (1984)

Kill'em All albümü ile heavy metal dünyasının en tanınan grubu olan Metallica bir sene sonra çıkardığı bu albümle müzik tarzını aynı şekilde devam ettirdi ama şarkı sözlerinde sıradanlıktan daha karmaşık bir tarza gitmeye başladı. Albüm Metallica'nın adını daha da yerleştirse de sonraki "Master of Puppets" albümüne göre bence daha zayıf kaldı.

"Fight Fire With Fire" açılış parçası , sert ve hızlı, bilhassa nakarat kısımları etkileyici. Arkasından gelen albümle aynı adı taşıyan parçada bir suçlunun elektrikli sandalye üzerinde yaşadığı korku ve karmaşanın muhakemesi yapılıyor. Adındaki gibi çan sesi ile başlayan "For Whom The Bell Tolls" , uzun bir girişin ardından sözlerinde savaş sırasında yaşanan stresin ve korkunun dışa vuruluşunu yansıtıyor. Metallica'nın tarzına göre son derece yavaş çalınan "Fade to Black" belki de bizim kuşağı fazla etkiledi ki seneler geçse bile hala etkisinden kurtulamadık. Parça yavaş ve mistik bir yapıyla kendi kendine umutlarını yitirmiş bir kişinin ruh halini işliyor ve Metallica'nın tarihindeki en etkileyici parçalarından biri.

Geri kalan dört parçadan enstrümantal olan "The Call Of Ktulu" dahil hepsinde sert tarz devam ediyor. Konular yine enteresan, "Trapped Under Ice" daha sonra çözülüp yaşatılmak üzere dondurulan bir kişinin hissettiklerini, "Escape" empoze edilen tarzdan kaçıp kendi özgürlüğünü arayan bir kişiyi, "Creeping Death" ki ben bu parçayı oldukça severim, firavunun oğlunu öldürmeyi planlayan, sinsice gelen ölümü anlatıyor. Ride The Lightning özellikle 90 öncesi Metallica'yı merak edenler ve nereden nereye gelmişler demek için tavsiye edeceğim bir albüm, tek bir albüm bana yeter diyorsanız "Master of Puppets"'ı tercih edin.

promo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder