19 Ağustos 2012

Metallica - Metallica (1991)

Hep yorumlarımda iki Metallica'dan bahsediyorum. Bu albüme kadar olanı ilk kısmı oluşturuyor. İkincisi bu albümle başlıyor ve devam ediyor. Hayat çok enteresan , ya doğru bildiğin yolda gidip belli kitleyi etkileyeceksin ya da değişim yapıp esneyecek ve diğerlerine karşı daha şirin görünecek, politik olacaksın. Burada Metallica ikincisini yapıyor ve genelde ticari çalışmalar yapan prodüktör Bob Rock ile çalışıp kısalmış ve daha sadeleşmiş parçalardan oluşan bu albümü çıkarıyor. İşin en önemli kısmı bu yumuşama fazlasıyla tutuyor ve kendilerine inanılmaz populerlik kazandırıyordu. Populerlik kazandılar kazanmasına ama bence düşüş bu albümün elde ettiği başarı ile başladı.

Metallica bu albümün konserleri kapsamında 25 Haziran 1993 de İstanbul Ali Sami Yende yaklaşık 50 bin kişiye konser vermişti. Hakikaten muhteşemdi, daha sonra 1999 daki konsere de gittim ama kesinlikle ilki kadar zevk almadım. İlk konserdeki performans muhteşemdi, bir çok grup konserdeki uzun süreli bitmeyen enerjiyi kesinlikle yakalayamıyor , yakalayamayacaklarını kabul de ediyorlardı. 1993 yılında gidilebilecek bir çok bu tür konser olmasına rağmen katılım sayısının fazlalığı şu an (zaten stadyum konserleri olmuyor artık) imkansız rakamlar gibi.

"Enter Sandman" albümde açılışı yapıyor. "Sad But True" devam ettiriyor ve nispeten daha sert ve klasik yapıda. "The Unforgiven" ve yaz akşamlarının gitarla en çok çalınan! parçalarından olan "Nothing Else Matters" albümün en tanınan ve dinleyen sayılarının katlanmasına sebep olan parçalar. Bu parçalar o kadar etkili oldu ki rock kavramı yalnızca bu parçaları dinlemiş olanların bile biz rockçıyız dediği bir ayağa düşme yaşadı. Benim için etkili çalışmalar "Wherever I May Roam" ve "Of Wolf And Man". Bu albüm için sayfalarca yazılar yazılabilir ama özetlemek gerekirse benim gibi bazı kişileri hayal kırıklığına uğratmış, tatmin etmemiş olsada yeni bir kapı açtığı ve milyonları etkilediği kesin...

promo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder