19 Ağustos 2012

Iron Maiden - Iron Maiden (1980)

İsmini ortaçağdaki engizisyon mahkemelerinde kullanılan ve hiç kimsenin sağ kalamadığı bir işkence aletinden alan Iron Maiden'in geçmişi 1976 yılına kadar gidiyor. "Steve Harris" öncülügünde Londra'da kurulan Iron Maiden, kendi ile aynı isimdeki bu ilk albümü çıkarana kadar lokal olarak bir çok yerde çalmış ve kadrosunda bir çok değişiklikler yaşamıştı.

Iron Maiden yaptığı müzik ile N.W.O.B.H.M. (New Wave Of British Heavy Metal-Yeni Dalga İngiliz Heavy Metali) tarzının da öncüsü olup , bu türün Heavy Metal'e yön göstermesine de katkıda bulunmuştur.

İlk albümlerinde (daha önce Soundhouse Tapes adlı çalışmaları da var) kadro şu şekildeydi. Vokalde Paul Di'Anno, bas gitarda Steve Harris, gitarlarda Dennis Stratton ve Dave Murray, davulda Clive Burr.

Çıkış zamanını ve içindeki parçaları tek tek analiz ettiğimde bu albümün çağının ötesinde olduğu kesin, ayrıca grubun ilk albümü ki çoğu kişi bu albümü bilmez bile. Albümdeki parçaların en tanınmışı kesinlikle "Running Free" ama diğer parçalarında geri kalır yanı yok. Açılış parçası "Prowler" kısa olmasına rağmen içinde geçen gitar soloları ile etkileyici. "Remember Tomorrow" başlangıcındaki yumuşak vokal ve müziği ilerideki sert gitar soloları ile bozuyor ama sonuna doğru başlangıçtaki yumuşama tekrar hakim oluyor parçaya.

Iron Maiden denince akla mutlaka Bruce Dickinson da geldiği için bu albümdeki vokalist Di'Anno'nun daha yumuşak ve agresif olmayan tarzını da belirtmeden geçmek olmazdı. Di'Anno tarz olarak grubun anlatmak istediklerini sert bir şekilde vurgulayamıyordu ama vokali Iron Maiden grubunu çok daha farklı bir sounda yerleştirmişti.

"Phantom Of The Opera" müzikteki tempo, gitarların uyumu ve değişik tarzıyla kesinlikle Iron Maiden klasiklerinden. İçindeki varyasyonlar günümüz müziğine bile çok şeyler katabilecek yapıda. "Transylvania" vokalsiz, hızlı temposu ile grubun eski çağlardan esinlendiği, duygularını müziğe aktardığı parçalardan biri. "Strange World" albümün baştan sona düşük tempoda çalınan tek parçası, slow yani.."Charlotte The Harlot" albümdeki çeşninin bir başka malzemesi, rock & roll ile hızlı bir hard rock parça arası bir çalışma. Gerçekten bu parçaları Di'Anno'nun yorumlaması isabet olmuş. Iron Maiden geleneklere fazlası ile uyuyor ve hem albüme hem de içindeki son parçaya grubun adını veriyor.

promo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder