19 Ağustos 2012

Rammstein - Live Aus Berlin (1999)-(DVD)

Çin'in bir kasabasında, gecenin bir vakti gezindiğim DVD mağazasında hemen dikkatimi çekti "Live Aus Berlin". Şarkılarında dil Almanca olsa da müziğin evrensel olduğunun kanıtı Hint filmleri ile Japon çizgi filmleri arasında duran bu Rammstein DVD siydi. Kaçırmayıp hemen aldım, fiyatı da Türkiyedekinin yirmide biri gibi bir şeydi ! Öyle bir ortamda Rammstein sanki bizden bir Türk grubu gibi geliyor insana.

Rammstein 1993 yılında kurulan tarihin en etkili Alman gruplarından biri. Adını Amerikan Hava Kuvvetlerinin gösterisindeki kaza sonucu ölen Almanların olduğu Ramstein'dan almış, ama fazladan bir M ekleyerek.

Bu konser albümünde 1996 yılında çıkardıkları Herzeleid ve 1998 yılında çıkardıkları Sehnsucht albümlerinden seçilmiş tam 17 parça var. 22/23 Ağustos 1998 de "Parkbühne Wuhlheide" konser sahasında kaydedilmiş.

Rammstein, müzik olarak ünlü herhangi bir metal grubunu andırmıyor. Zaten dillerinin Almanca olması ile kesinlikle farklı bir misyon sergiliyorlar. İçlerinden geldiği gibi hareket ediyorlar ve müzikleri dinledikçe dank ediyor dinleyenin kafasına. Rammstein, müzikle beraber şov olayının önemini çok iyi kavradığı için konserlerinde onbinlerce kişiyi toplamayı başarıyor. Bu yüzden yalnızca müzik grubu olarak değilde şov grubu olarakta değerlendirmek lazım.

Konserde gri (gümüş rengi) bir ton hakim. Hatta kendilerini bile bu renge boyamışlar. Seyirci muhteşem kalabalık. Sahnedeki fişek ve ışık gösterileri harika. Benimde favorilerim olan "Tier" ve "Du Hast" parçalarını 6 değişik kamera açısından izleyebiliyorsunuz. DVD'de Rammstein elemanlarının röportajları grup hakkında oldukça fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Beni en çok etkileyen cümle ise grubun diğer gruplar ile karşılaştırılmasında verilen cevap. "Rammstein is Rammstein", yani Rammstein Rammstein'dır...Ne denir ki bu söze, bir müzik DVD'si almayı düşünüyorsanız mutlaka bunu alın, diğer gruplarda bulamayacağınız şov burada var.

promo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder